• Lata doświadczeń w biznesie
img

Dobierz kieliszek do rodzaju wina

Kultura picia wina kształtowała się przez wieki. Nic, więc dziwnego, że powstało wiele reguł dotyczących degustacji tego szlachetnego trunku. Znaczna część z nich dotyczy dopasowania odpowiedniego kieliszka do rodzaju wina. Kształt kieliszka ma ogromne znaczenie przy degustacji wina. To od niego w znacznym stopniu zależy smak oraz aromat alkoholu. Kieliszki do wina nie powinny w żadnym wypadku być wykonane ze szkła barwionego albo grawerowanego. Najbardziej odpowiedni jest cienki kryształ. Jakimi zasadami kierować się wybierając kształt i wielkość kieliszka?

Wino czerwone

Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz to bardzo popularni przedstawiciele win czerwonych. Ich miłośników nie brakuje. Wiedzą oni doskonale, że wina tego typu najlepiej pić z kieliszka nazywanego „Bordeaux”. Jest on dosyć wysoki i posiada szersze dno. Dzięki kształtowi tulipana fantastycznie koncentruje aromat wina i powoli wydobywa jego walory smakowe. Wina czerwone charakteryzują się pełniejszym aromatem, który potrzebuje więcej miejsca, aby mógł się swobodnie rozprzestrzenić. Szeroka czasza kieliszka sprawia, że aromat uwalnia się i zbiera u wylotu kieliszka. 

Wino białe

Wielbiciele Chardonnay czy Sauvignon Blanc, a więc win białych powinni wybrać kieliszek nieco węższy od kieliszków do wina czerwonego. Posiada on wysoką nóżkę i jest bardziej smukły. Kształt kieliszka do wina białego jest stożkowaty, dzięki czemu subtelny bukiet tego rodzaju wina koncentruje się u wylotu kieliszka. Za sprawą smukłego, ale i cieńszego szkła wino białe pozostaje również dłużej schłodzone, co poprawia jego walory smakowe. 

Szampan

Wokół kieliszka do szampana narosło chyba najwięcej mitów. Na pewno wszyscy kojarzymy kieliszki, z których sączono szampana w starych filmach. Do tej pory można je spotkać chociażby w niektórych domach weselnych. Mowa o kieliszkach z bardzo płytką czaszą i szerokim wylotem. Taka konstrukcja kieliszka być może wygląda imponująco, ale do szampana nie nadaje się w ogóle. Trunek nalany do takiego kieliszka bardzo szybko traci smak, a bąbelki ulatniają się błyskawicznie. Odpowiedni kieliszek do szampana określany jest mianem „flute”. Jest bardzo wysoki i niezwykle smukły, można rzecz cienki. Stroma czasza i mały wylot pozwalają dłużej cieszyć się bąbelkami. Co więcej, dzięki temu, że kieliszek posiada wąskie dno, szampan musuje aż do samego końca. 

 

Zobacz również