• Lata doświadczeń w biznesie
img

Destylacja alkoholu w warunkach domowych - jak wybrać najlepsze drożdże gorzelnicze?

​Coraz większe grono osób decyduje się na produkcję własnego alkoholu w domowym zaciszu. Co ciekawe nie chodzi tylko i wyłącznie o staropolski zwyczaj wytwarzania nalewek, bimbru czy wina, ale coraz popularniejsze stają się domowe piwa czy domowy cydr. Mimo tego, że każdy z tych trunków wymaga od nas często sporo pracy i czasu, efekt końcowy niewątpliwie wynagradza wszelkie trudy. Jednak zanim zacznie się produkcję domowego alkoholu, warto pamiętać o kilku podstawowych krokach i produktach, których absolutnie nie można pominąć. Garść niezbędnych porad znajdziecie w artykule poniżej!

Niezbędny sprzęt

Tak naprawdę to jakiego sprzętu potrzebujemy, zależy od rodzaju alkoholu jaki chcemy wytworzyć. Jeśli chcemy zrobić nalewkę wystarczy tak naprawdę duży szklany słój lub gąsior i odrobina cierpliwości. Niektóre nalewki wymagają filtrowania, jednak większość z nich wystarczy po określonych w przepisie procesach po prostu zlać do butelek. Sprawa nieco bardziej się komplikuje w przypadku na przykład bimbru. Tutaj bez sprzętu zwyczajnie się nie da. Co jest zatem niezbędne? Na pewno fermentator z podziałką, rurki fermentacyjne, termometr, mieszadło, cukromierz i najważniejsze - drożdże aktywne. Dlaczego drożdże są tak ważne? O tym w akapicie poniżej!

Bez drożdży ani rusz!

I tu nie chodzi tylko o wspomniany wyżej bimber ale też domowa whisky czy likiery. Zastosowanie drożdży gwarantuje fermentację tak zwanego “nastawu”, czyli pierwotnego składnika wymienionych i wielu innych alkoholi. Wiele osób na początku swojej drogi z produkcją alkoholi popełnia podstawowy błąd. Chodzi o użycie zwykłych drożdży spożywczych, a to może niestety popsuć cały proces przygotowania alkoholu. Każdy składnik użyty w produkcji alkoholu, musi być dobrej jakości i musi być przeznaczony konkretnie do jego wytwarzania. Dlatego też tak ważne jest użycie specjalnych drożdży gorzelniczych. Chodzi o to, że tego typu drożdże są przygotowywane typowo pod wytwarzanie alkoholu, wyselekcjonowane pod kątem fermentacji alkoholu. Co ważne drożdże gorzelnicze sprawiają, że fermentacja bardzo często jest szybka i przebiega w sposób prawidłowy.

Jak wybrać najlepsze drożdze?

Najważniejsze dwa punkty przed wyborem drożdży to określenie jaki typ alkoholu chcemy przygotować oraz jaka będzie objętość tak zwanego nastawu, czyli mieszaniny cukru lub owoców z wodą (w zależności od rodzaju alkoholu). Po określeniu tych dwóch rzeczy do działania mogą wkroczyć drożdże. Lecz jak wybrać te najlepsze? Najlepiej zasięgnąć opinii osób, które już wypróbowały pewne rodzaje i wiedzą, które z nich najlepiej się sprawdzają w konkretnych rodzajach alkoholu. Jeśli my mielibyśmy coś polecać na podstawie własnych doświadczeń, ale również wielu opinii w sieci, to na pewno byśmy wyróżnili drożdże Coobra. Te drożdże gorzelnicze to naszym zdaniem najwyższa jakość w rozsądnej cenie. To jedna z najlepszych marek drożdży produkowana w Wielkiej Brytanii. Możemy zapewnić, że gwarantują pełne odfermentowanie cukru przy czym są niezwykle wydajne! Jednak tak naprawdę każdy, kto produkuje alkohol ma inne typy i upodobania. Czasem potrzebuje się szybkiego efektu, wtedy doskonale sprawdzą się drożdże turbo, działające już po 48 godzinach, czy jeszcze szybsze, działające w ciągu jednej doby. Marka Coobra posiada również w swojej ofercie tak zwane drożdże Magnum, które są niezwykle przydatne przy dużych nastawach - powyżej 25 litrów. Istnieją również drożdże specjalnie przygotowane pod produkcję kolorowych alkoholi takich jak whisky czy pod produkcję rumu. Tak naprawdę wybór najlepszych drożdży zależy od typu alkoholu i objętości nastawu oraz od tego jak szybki efekt chcemy uzyskać.

Następny krok – destylacja!

Bardzo ważne dla prawidłowej destylacji są wcześniejsze procesy, które zachodzą podczas jego produkcji. Na prawidłową fermentacje składa się oczywiście to, jakiej jakości produktów użyjemy. Im czystsza woda, mniej rafinowany cukier tym lepiej. Nie bez znaczenia są też drożdże - tak jak pisaliśmy wyżej, warto zainwestować w dobre drożdże gorzelnicze. Przed rozpoczęciem destylacji, musimy być pewni, że nastaw już nie fermentuje. Do tego służą specjalne gęstościomierze. Jeśli te dwa punkty mamy spełnione, możemy przejść do procesu klarowania alkoholu. Wystarczy odstawić go w chłodne miejsce na 2-3 dni, aby wszelkie zanieczyszczenia opadły na dno naczynia. Jeśli jesteście perfekcjonistami możecie oczyścić alkohol przez bardzo drobne filtry, przepuszczając alkoholową ciecz pod ciśnieniem, właśnie przez wspomniane filtry.

Precyzja przede wszystkim

Podsumowując wszystkie wcześniejsze informacje, bardzo ważna jest precyzja i właściwe dobranie składników, jeżeli chcemy przygotować dobrej jakości alkohol. Tak naprawdę jeden błąd w kolejności czynności czy w obliczeniach może zepsuć cały późniejszy proces produkcji. Warto więc alkohol przygotowywać w dobrych humorach, z dobrych produktów i bez nerwów! Bo ja wiadomo w stresie nietrudno o popełnienie błędu. Powodzenia!

Zobacz również